ANALIZĂ | Israelul va da EXPLICAȚII în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Acuzații grave: „Crime de război și genocid în Gaza”

ANALIZĂ | Israelul va da EXPLICAȚII în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga. Acuzații grave: „Crime de război și genocid în Gaza”
Publicat: 05/01/2024, 09:07
Actualizat: 05/01/2024, 09:15

La sfârșitul lunii noiembrie a anului 2023, Cyril Ramaphosa – președintele Africii de Sud – a acuzat Israelul de comiterea unor ”crime de război” și a unor acte de ”genocid” în Fâșia Gaza. Ulterior, sud-africanii au întocmit un raport de 84 de pagini în care prezintă, punctual, acuzațiile la adresa Israelului, iar Curtea Internațională de la Haga va analiza, săptămâna viitoare, întregul context.

Președintele Africii de Sud spunea, în noiembrie, că „pedepsirea colectivă a civililor palestinieni prin utilizarea ilegală a forței de către Israel este o crimă de război”.

În același timp, preciza acesta, refuzul deliberat de a furniza medicamente, carburanți, alimente și apă locuitorilor din Fâșia Gaza echivalează cu genocidul”. (mai multe detalii AICI)

De altfel, președintele Africii de Sud a cerut trimiterea unei forțe ONU în Fâșia Gaza, cu mandatul ”monitorizării încetării ostilităților și protejării civililor”.

„Israelul a încălcat Convenția din 1948”

Jurnalistul Jamie Dettmer notează, pentru Politico, că premierul Benjamin Netanyahu ar putea „regreta” faptul că nu i-a convins pe partenerii de coliție cu care se află la guvernare să își pondereze replicile, în contextul conflictului din Fâșia Gaza, declanșat după atacurile Hamas din data de 7 octombrie 2024.

„Fiecare cuvânt are sens atunci când vine vorba de diplomație”, a spus Netanyahu la o ședință a cabinetului său.

Aceste comentarii neașteptate și prost judecate vor complica acum apărarea Israelului în fața Curții Internaționale de Justiție de la Haga (CIJ), care a programat săptămâna viitoare o audiere cu privire la acuzațiile de genocid pe care Africa de Sud le-a depus împotriva Israelului.

  • Ministrul Gideon Sa’ar a anunțat că Gaza trebuie să fie mai mică la sfârșitul războiului și că oricine începe un război împotriva Israelului trebuie să piardă teritoriul.
  • Iar ministrul Patrimoniului, Amihai Eliyahu, a provocat indignare internațională atunci când a prezentat varianta ca Israelul să arunce o bombă nucleară asupra Gazei – insistând mai târziu că a fost vorba doar despre o metaforă.

Pretoria solicită, acum, un ordin provizoriu urgent de la CIJ , declarând Israelul a încălcat Convenția de genocid din 1948 (n.red. – Convenţia pentru prevenirea şi reprimarea crimei de genocid, aprobată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 9 decembrie 1948). CIJ este locul judiciar al ONU pentru soluționarea litigiilor dintre state. 

De exemplu, a emis un ordin provizoriu obligatoriu împotriva Rusiei în martie 2022, cerând Moscovei să oprească războiul împotriva Ucrainei – un ordin pe care Kremlinul, desigur, l-a ignorat”, notează jurnalistul Jamie Dettmer.

„O calomnie absurdă”

Întreaga procedură determinată de plângerea depusă de Africa de Sud va dura, fără îndoială, ani de zile, avertizează jurnalistul, probabil mult timp după ce acest război din Fâșia Gaza se va fi încheiat.

Dar oficialii israelieni se tem, acum, că ar putea fi emisă o ordonanță temporară, precum cea emisă împotriva Rusiei și se străduiesc să se asigure că nu o face, punctează Jamie Dettmer.

Israelul nu este Rusia – îi pasă de modul în care este perceput. Iar o hotărâre a CIJ împotriva sa, deși temporară, ar oferi dușmanilor săi un câștig semnificativ de propagandă, punând totodată țara într-un loc diplomatic și militar incomode.

Nerespectarea unei ordonanțe ar cauza Israelului dificultăți considerabile cu aliații săi occidentali deja dezamăgiți, care au propriile provocări politice interne cu care să se confrunte. Ar risca, de asemenea, să erodeze sprijinul occidental pentru principalul obiectiv de război al Israelului de a zdrobi Hamas și de a se asigura că un atac precum cel îndurat pe 7 octombrie nu se va putea repeta, cel puțin în viitorul apropiat.

Cu toate acestea, respectarea ordinului și oprirea campaniei militare ar risca să strice și politica Israelului, posibil să declanșeze prăbușirea coaliției de guvernare agitate a lui Netanyahu.

Deloc surprinzător, Israelul intenționează acum să întocmească un dosar solid în fața CIJ împotriva acuzației de genocid din Africa de Sud, pe care purtătorul de cuvânt Eylon Levy a numit-o calomnie absurdă. Pentru a-și pregăti cazul, țara adună o echipă de avocați de top din rândul ministerelor de justiție și afaceri externe, consiliul de securitate națională și Forțele de Apărare Israelului. De asemenea, se caută juriști internaționali proeminenți pentru a-și argumenta apărarea”, mai scrie jurnalistul Politico.

Israelul are dreptul de a se apăra”

Jurnalistul Jamie Dettmer anticipează, de altfel, cum vor evolua „ostilitățile” în această speță foarte complicată.

Ca parte a apărării, avocații Israelului vor detalia aproape sigur atrocitățile comise de Hamas pe 7 octombrie — violurile și decapitarile, răpirile, uciderea cu sânge rece a civililor neînarmați, indiferent de vârstă și sex.

Ei vor argumenta că Israelul are dreptul de a se apăra și că a face acest lucru fără a provoca victime civile este imposibil din cauza modului în care Hamas alege să lupte, ascunzându-se în spatele populației din Gaza, disimulată printre civili”, menționează acesta, iar apoi prezintă punctul de vedere al lui Anne Herzberg, consilier juridic la NGO Monitor, un ONG conservator din Ierusalim.

„Pe fond, raportul sud-african este absurd și este un exemplu de manual al inversării atrocității. Masacrul de la Hamas din 7 octombrie este redus la două paragrafe igienizate în rezumatul de 84 de pagini. Ignoră complet tacticile Hamas de a integra în infrastructura civilă și de deturnare a ajutorului umanitar destinat populației din Gaza”, a declarat Anne Herzberg.


Citește și:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Rezultate parțiale alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Marcel Ciolacu, pe primul loc. Surpriza de pe...
Gigi Becali, DERAPAJ rușinos la adresa Elenei Lasconi! A spus-o public, ca toată România să...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Secretul succesului suveranistului Călin Georgescu la alegerile prezidențiale. Este la un pas de turul 2|ANALIZǍ
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Mircea Geoană, după exit-poll: "Surprinzător și dezamăgitor. Celor mai tineri vreau să le dau ștafeta"
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Rezultate BEC, se numără voturile. Răsturnare de situație
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Românii au taxe mai mici pe muncă decât vecinii lor, dar rămân cu mai puţini...